2017. október 25., szerda

Éld meg a pillanatot! - Itt az idő, hogy ragyogj!

Vannak emlékezetes pillanataink. Ragyogó pillanatok, amelyekre szívesen emlékszünk, mert megtettük azt, amire régóta vágytunk, vagy amitől eddig nagyon féltünk. Amikor hittünk a sikerben, hittünk magunkban, és legyőztünk addig legyőzhetetlennek tűnő akadályokat, vagy éppen önmagunkat. Ezek azok a pillanatok, amikor valóban önmagunk lehetünk. Hogyan ragadhatjuk meg, s élhetjük át ezeket a pillanatot? Hogyan lehetünk képesek megtenni, amit a szívünk diktál, legyőzni a félelmeinket és elérni a céljainkat?

Először is ébernek kell lennünk, hogy ne maradjunk le az élményekről, hogy észrevegyük a helyzet és a pillanat adta lehetőségeket. Ebben segít, ha gondolatainkat nem hagyjuk elkalandozni például múltbeli történéseken, esetleges sérelmeken, és nem is a jövőre vonatkozó terveink, vagy a ránk váró feladatok és az azokhoz kapcsolódó érzések terelik el figyelmünket a jelenről. Egyszerűen ott vagyunk, ahol épp lennünk kell: a jelen pillanatban. Megfigyeljük és elfogadjuk aktuális és valós érzeteinket, érzéseinket és tapasztalatainkat.  Ez a tudatos jelenlét. (Mindfulness)

Figyelmünk ilyen szintű fókuszálása azonban sokszor nehezebb, mint gondolnánk, különösen ma, amikor egyszerre nagyon sok információ ér minket. Ennek gyakorlását kezdhetjük egy egyszerű gyakorlattal. Például evés közben – legyen szó akár egy ötcsillagos étterem népszerű fogásáról, akár egy almáról vagy egy rágógumiról – az étel színére, szagára, állagára, hőmérsékletére, és persze ízére koncentrálunk. Megpróbáljuk minél több érzékszervünket bevonva tudatosan átélni az élményt, amit egy falat ízlelgetése, megrágása, elfogyasztása jelent. S közben nem azon gondolkodunk, hogy mi mindent kell még megcsinálnunk aznap, miért volt goromba reggel a szomszéd, vagy hogy mit olvastunk épp a hírekben. Figyelmünk fókuszálását rendszeresen edzhetjük meditációval is.

Előfordulhat azonban az is, hogy észrevesszük, hogy ez AZ a bizonyos pillanat, mégis elbizonytalanodunk, nincs elég bátorságunk, nem hiszünk magunkban. Önbizalmunkat úgy erősíthetjük, ha korábbi élményeink, tapasztalataink közül tudatosan a pozitívabbakat hívjuk elő. 


Szánjunk rá időt, hogy összegyűjtsük a pozitív élményeinket, múltbeli sikereinket, és mindazon képességeinket, készségeinket és erőfeszítéseinket, amik hozzájárultak mindehhez. Idézzük fel és tudatosítsuk ezeket a ragyogó pillanatokat és az azokhoz kapcsolódó erősségeinket minél gyakrabban, de különösen akkor, amikor a negatív emlékek és érzések spontán ránk akarnak törni. Mindez segít abban, hogy reálisabban lássunk rá önmagunkra, megerősítsük önbecsülésünket.


Jelen lenni a pillanatban, észrevenni a lehetőséget, kihozni a helyzetből a legtöbbet, megvalósítani az álmainkat nem mindig könnyű. De ha hiszünk magunkban, ha nem másoknak akarunk megfelelni, és bátran követjük, amit a szívünk diktál, akkor sok csodálatos, ragyogó pillanatot élhetünk meg. Akkor valóban megéljük, és nem csak túléljük az életet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése