Ugrás a fő tartalomra

Ilyen a tökéletes kávé

Ha jó az alapanyag, jól pörkölik, és jól készítik el, a kávét felesleges cukorral édesíteni, mert nem lehet keserű. Magyarországon régóta él a rossz beidegződés, amit most próbálunk levetkőzni.

A kávét egészen a 17.-18. századig alkohollal ízesítették az emberek, mígnem a kereskedők rájöttek, hogy a cukrot jobban tudják értékesíteni és az európai kávéházak is előszeretettel kezdték el használni. Az 1950-es évektől a kávéfogyasztás ugrásszerű megnövekedésével és az egyre rosszabb minőségi kávék megjelenésével pedig még cukrosabban fogyasztjuk az italt. 

Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája arról beszélt, ha ma készítenénk egy gyors közvélemény-kutatást arról, hogy ki miért issza cukorral a kávéját, a válaszadók 98-99 százaléka azt felelné: azért, mert keserű. Ez viszont tévhit, hiszen a tökéletes kávé íze sosem keserű.

„A jó kávéhoz három elengedhetetlen feltételnek kell teljesülnie: hogy jó ültetvényről származzon, jól pörköljék, és hogy jól készítsék el. Ha ezek mindegyike megvan, akkor az édes és a keserű egyensúlyban van, ellenkező esetben, ha bármelyik gyenge, nem kapjuk meg a várt eredményt” – magyarázta a szakember.


Mint fogalmazott, nem feltétlen baj, ha a sötét pörkölésű kávéhoz cukrot adunk, de akkor csak a másik arcát ismerjük meg az italnak. Az újhullámos kávékultúra a világosabb pörkölést helyezi előtérbe, amely sokkal édesebb, gyümölcsösebb, és mivel a keserű egyáltalán nincs jelen benne, felesleges cukorral elrontani.

Hegedüs László mindenkinek azt javasolja, aki most ismerkedik a kávéval, hogy előbb kóstolja meg magában a kínálatot, és csak utána döntsön a cukor hozzáadásáról. Fontosnak tartja továbbá, hogy ne pörköljük agyon a kávét, mert teljesen más ízvilágot kaphatunk.

A barista megjegyezte, Magyarországon a kávé-cukor párosítás egy rossz beidegződés, amit egy példával is szemléltetett. „Gyermekkoromban én úgy ismerkedtem meg a kávéval, hogy nagyszüleim a csészében lévő cukorra öntöttek pár csepp kávét, de ugyanez történt a tea esetén is. Ezt az évtizedes hagyományt próbáljuk most levetkőzni, ugyanakkor csak úgy sikerülhet, ha minőségi alapanyaggal dolgozunk és figyelünk a részletekre” – mondta.

A Paksi Kávé szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy Afrika több területén sóval, vajjal vagy pattogatott kukoricával isszák a kávét, a cukor tehát nem elhanyagolhatatlan mellőle, csupán szokássá vált.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alpha Led Oxy Spa kezelésen jártam

Az elmúlt év második felére nem vagyok büszke - már abból a szempontból, hogy kicsit elhanyagoltam a sportolást, és az egészséges étkezésre sem mindig tudtam odafigyelni. Ennek pedig - mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva - meg is lett az eredménye, ami pluszkilók formájában (sajnos) mérhető, és minden egyes mérlegre állás során sírásközeli állapotba juttat. Az ünnepek sem segítettek a kilók elleni harcban... miért is segítettek volna, amikor az ember lánya ilyenkor kettesével veszi el a tálcáról a bejgliszeleteket, és a menü többi részét is csak ritkán válogatja zöldségekből, gyümölcsökből, sovány húsokból... Aztán nálunk jött egy remekül sikerült wellnesselés január első hetében, talán mondanom sem kell, hogy az evést ott is menetrendszerűen folytattuk (jobbnál jobb kajákból). Ennek következtében január második hetében jutottam el addig, hogy elég volt, ezt nem csinálom, nem csinálhatom tovább. Azt is tudtam, hogy nem vagyok elég türelmes ahhoz, hogy most csak az étrendbeli v...

Kipróbáltam a Veet Sensitive Precision elektromos trimmelőt

Először megmutatom a sajtóanyagot, aztán írok a tapasztalataimról! :) "Mert ez jár nekem" A  Hollywodi  filmekben és az újságok  címlapjain  minden  nő gyönyörű. Mindig  tökéletes az alakjuk,  frissen  fodrászolt  a  hajuk,  gyönyörű  a  sminkjük, és  persze  egyetlen felesleges szőrszál sincs  rajtuk.  Valljuk  be, bármilyen  korúak  is  legyünk,  mi  nők  nagyon  sokszor  a  médiában látott szépségideálokhoz hasonlítjuk magunkat. Folyamatosan arra vágyunk, hogy nekünk is hozzájuk hasonlóan  tökéletes  alakunk,  frizuránk és  bőrünk  legyen.  S  miután  ez  legtöbbünk  számára elérhetetlen álom,  ez  egyenes út  az örök  boldogtalansághoz. Ezért  hát  legtöbben,  hogy  kihozzuk magunkból  a  maximumot,  folyamatos  harcot  vívunk  ...

Nagyszabású videóklippel szállítja le hamarosan érkező második albuma előfutárát a Selah Vie

Tavaly nyáron debütált a hattagú Selah Vie első, "Ilyen az Élet" című nagylemeze. A funk, roots rock jegyekkel építkező formáció munkásságát az életszeretet és az életrevalóság fűszerezi. Idén januárban jelent meg „Csak Ne Forogjon" három dalos EP-jük, amelyen Petőfi verseket zenésítettek meg, jelenleg pedig a második nagylemezükön dolgoznak a srácok. Erről az anyagról érkezik most egy előfutár klip formájában. A „Vándorlunk” a korong egyik legkönnyebben hallgatható, legdallamosabb alkotása. „A dalt a cowboy filmekből ismert western világ ihlette, abból is inkább a 60-as évek rock'n'roll és surf rock irányzata. Harmath Benjamin az egyik próbánk szünetében  szórakozásból játszogatott, ekkor jött neki a gitártéma, majd miután közösen összetette a zenekar a dalt, Kassai Levente írt rá egy szöveget. A szerzemény egy olyan bandita társaságot ír le, akik folyamatosan vándorolnak, és minden estére keresnek maguknak megszállási lehetőséget. Azonban bármilyen jó szándék...