Ugrás a fő tartalomra

9 ünnepi koktél recept

 8+1 házi készítésű ünnepi koktélt mutatok, hogy te lehess a szilveszteri buli sztárja.

Már csak néhány nap és itt az év talán legjobban várt időszaka. Akár karácsony, akár szilveszter, az ünnepi ízek mindenkit képesek elvarázsolni, főleg, ha egy üde koktél formájában csábítanak. 

Jöjjön most 8+1 egyszerű szilveszteri koktélrecept, - az első MrsMillicent Koktélverseny „sztárjai” amelyeket pár alapanyagból, néhány könnyed mozdulattal, 5 perc alatt összedobhatsz az évbúcsúztató házibulin. Ha te is szeretnéd lenyűgözni a barátaidat, akkor szerezd be a hozzávalókat és mutasd meg mindenkinek, hogy a konyhádban is készülhetnek igazi koktélcsodák. Mixelhetsz egy egyszerű edzős shakerben, de akár egy dunsztos üvegben is, sőt mérőeszközök hiányában egy feles pohárral (4cl) is belőheted az arányokat. Csak a képzeleted szabhat határokat a kreativitásodban.

Azoknak, akik karácsonyi lázban égnek:

1.     „Mrs. Millicent’s Christmas Special” – Szakály Péter Soma koktélja

Szükséges eszközök:

30 mL-es rövides pohár, 3 dL-es befőttesüveg, citromfacsaró, szűrő, kés, hámozókés, cseppentő/pipetta (opcionális), jégkocka tartó, egy szélesebb és egy szűkebb szájú műanyag pohár, pezsgőspohár (kehely)

Hozzávalók és azok elkészítése:

• 1 rövides pohárnyi (30 ml) Christmas infused Mrs. Millicent gin

• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) Cointreau

• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) frissen facsart citromlé

• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) karamell szirup

• 5 csepp 20%-os tengerisó oldat (opcionális)

Christmas infused Mrs. Millicent gin: 3 dl-es befőttesüvegben, 100 ml Mrs. Millicent

ginbe áztassunk be 2 fahéjrudat, 8-10 szem szegfűszeget, 2 csillagánizs magot, majd hűtőben

tároljuk 16-18 órán keresztül, utána szűrjük le. 

Karamell szirup: két lábosba beleöntünk 1-1 pohár kristálycukrot, az egyik láboshoz

hozzáadjuk egy fél citrom levét (ezt fogjuk karamellizálni), a másikhoz 1 pohár vizet öntünk,

majd egyszerre kezdjük el a két lábost melegíteni, közepes lángon. A karamellizálni kívánt

cukrot a citromlével folyamatosan kevergetjük, a cukorszirupot elég néha megkeverni. A

karamellizálandó cukor megolvad, és habos lesz a teteje, addig kevergetjük, míg barna,

karamellszínű nem lesz. Ezután több részletben adjuk hozzá a 6-8 percig forralt cukorszirupot,

és még 5 percig kevergessük, majd adjunk hozzá még 1 pohár vizet és azt is keverjük el.

Hűtőben tároljuk.

Ez a végeredményben 1:1 cukor:víz arányú karamell szirup hidegen is kezelhető, és könnyen

elegyedik a többi hozzávalóval.

20%-os tengerisó oldat: 20 g tengerisót oldjunk fel 80 g (80 ml) vízben.

 

A koktél elkészítése:

A szélesebb szájú műanyag pohárba összeöntjük a hozzávalókat, majd a szűkebb műanyag

pohárral egymásba illesztve 10-12 db jéggel, 12-15 másodperc alatt összerázzuk, és a pezsgős

kehelybe szűrjük. Narancshéjjal díszítsük tetszés szerint.


 

Azoknak, akik szeretik a könnyed, nőies italokat:

2.     „Jewel of a New Era” – Bús Atilla díjnyertes koktélja (A Mrs Millicent első, budapesti koktélversenyének győztes alkotása)

Hozzávalók:
- 40 ml Mrs Millicent
- 40 ml sárgarépalé
- 15 ml citromlé
- 20 ml mézvíz (1:1)
- 70 ml &Tonic Yuzu

Elkészítés: shake
Díszítés: orchidea parfüm

Pohár: long drink
Jég: collins vagy kocka jég

Koktél elkészítése: az összes összetevőt (a tonic kivételével) belemérjük a shakerbe, hozzáadunk egy marék jeget, jól lezárjuk, majd kb. 12-15 másodpercig rázzuk. A long drinkes poharat megtöltjük jéggel, a jéghidegre shakelt italunkat jégre szűrjük és felöntjük tonic-val. Befejezésként egy fehér orchideával díszítjük.

Orchidea parfüm recept és elkészítésének a módja:

- 40 ml jojoba olaj

- 80 ml desztillált víz

- 10 csepp geranium illóolaj

- 8 csepp ylang ylang illóolaj

- 8 csepp orchidea illatolaj

 

Parfüm elkészítése: az összetevőket egy légmentesen záródó tároló tégelybe csepegtetjük és 24 óráig hagyjuk összeérni az illatokat. Használat előtt összerázzuk és a pohár oldalára/nyakára fújjuk.


Akik olyan gyorsan szeretnének összedobni egy koktélt, mint összeszerelni egy ikeás bútort:

3.     „Blåbärsdryck” - Kohlbauer Martin koktélja (A verseny második helyezettje)

Hozzávalók:

40ml Mrs Millicent

40ml házi áfonya püré

20ml rozmaring szirup

20ml frissen facsart limelé

Top szóda

Elkészítés: Az összetevőket fagyasztott áfonyával és homemade jégkockával együtt egy befőttes üvegben összeshakelem. A legegyszerűbb long drink pohárba öntöm és feltöltöm szódával. Egyszerű, akár csak egy ikeás bútor házi összeszerelése.

Díszítésként egy rozmaring ágra szúrok 3db friss áfonyát.

 

Akik szeretik halmozni az élvezeteket:

4.     „Me, myself & EYE” – Kovács István koktélkreációja (3. helyezett)

Hozzávalók 3 adag italhoz:

3 rész 90 ml Mrs Millicent

1 rész 30 ml BESTILLO Gönci Barack pálinka

2 rész 60 ml Limelé (frissen facsart)

3 rész 90 ml Lime szirup

3 rész 90 ml szóda

Díszítés: grapefruit szelet

Lime szirup elkészítése:

A cukrot a vízzel és a lime reszelt héjával összeturmixolom és leszűröm.

100 g kristálycukor, 100 ml meleg víz, 1 egész lime héja (apróra reszelve, a fehér részére nincs szükségünk)

Elkészítés: A koktél összetevőit egymáshoz öntjük, majd jéggel együtt összemixeljük. Gin és pálinka harmonikus találkozása rajzolódik ki előttünk. Hosszú pohárban, jégre töltve tálaljuk, egy grapefruit szelettel dobjuk fel az italt.

 


Akik szeretnének egy csipetnyi őszt csempészni a télbe:

5.      „Queen of Quinces” – Dudás László koktélkreációja

Hozzávalók:

- 30 ml Mrs Millicent Gin

- 45 ml házi birsalmakompótlé

- 15 ml limelé

- 15 ml cukorszirup

Elkészítési mód: Shake

Díszítés: babérlevél csipesszel

Pohár: martini vagy Y pohár

Elkészítés: Vegyünk elő egy befőttesüveget, melyben jégre töltve rázzuk össze az alapanyagokat. Az összetevők kiméréséhez használhatunk egy egyszerű konyhai mérőpoharat, illetve teás- és evőkanalat. (A teáskanál űrtartalma 5 ml, az evőkanál űrtartalma pedig 15 ml). A szűrés segítségére egyszerű, konyhai kisszűrőket alkalmazunk, így juttatva el italunkat a pohárba. Díszítése: egy babérlevél a pohár széléhez csipeszelve.

Házi birsalmakompót recept:

-           400 gramm birsalma

-           6 darab szegfűszeg

-           1 darab csillagánizs

-           1 egész fahéj

-           3 dl víz

-           3 evőkanál méz

-           1 darab lime leve

Elkészítési idő: 30 perc

Az egyszerűség kedvéért mindent egy fazékba helyezünk, első forrásig forraljuk, majd a továbbiakban közepes lángon addig főzzük, míg a birsalma megpuhul.

Ajánlás: az újhullámos magyar ginek kedvelőinek, baráti társaságoknak, a maximalista házigazdáknak, akik szeretnék megkoronázni az estét egy házi, egyszerű, ám mégis minőségi itallal.

 

Akiknek a karácsonyi vásár egyenlő a sült gesztenyével:

6.      „Lady chestnut” – Tkálecz Zsófia koktélja

Hozzávalók:

60 ml Mrs Millicent gin

15 ml Monin gesztenye szirup / 1 evőkanál/

25 ml Cointreau

20 ml friss citromlé

20 ml Aquafaba (csicseriborsólé) – így a vegánoknak sem kell lemondania egy csinos habról

jég

Elkészítése:

Öntsünk minden összetevőt egy széles szájú kulacsba/termoszba/befőttes üvegbe, rázzuk össze jól, majd adjuk hozzá a jeget is, és erősen mixeljük újra, amíg hideg nem lesz, és szép hab nem keletkezik.

Az elkészült koktélt előhűtött pezsgős kehelybe öntjük, közben ügyelve arra, hogy lehetőleg jégkocka darabok ne essenek bele. Ehhez egy szűrő, vagy akár egy konyhai spatula is segítségünkre lehet.

Díszítésképpen a habot meghinthetjük ehető, arany színű csillámporral (Brew Glitter), és a pohár tetejére egy arany színű koktélnyársra sült gesztenyét tűzünk. (Vagy a gyors megoldást kedvelőknek a a Maroni Hámozott gesztenye snacket tudom ajánlani.)

Akiknek a koktélkészítés igazi művészet:

7.      „Pollock” - Kiss Virág Sára festői koktélja

Hozzávalók:

4 cl Mrs Millicent gin

2 cl maracuja püré

3 cl bergamotos házi bors szirup

1 cl savanyított kaprigyümölcslé

1 cl lime

1 tojásfehérje

„Festő vagyok és a műtermemben készítettem el ezt az italt. Mindig jobban jön az ihlet egy pohár bor, egy üveg sör, de a legjobban egy fűszeres gin tonic társaságában. Mrs Millicent teljesen megihletett. Csak úgy szárnyaltak az ötletek: az ízek és illatok után a színek, formák. Erős, határozott ecsetvonások, fröccsenések…”

Elkészítés:

Adott egy finom gin és egy marék jég. A régi rezsómon megfőztem a bergamotos feketebors szirupot, ami 500 gramm cukor, 500 gramm víz, 25 gramm durvára tört feketebors, és 3 gramm earl grey egyvelege. Citrusaim voltak egy kosárban a csendéletekhez, a szomszédból pedig kértem egy tojást. A hozzávalókat egy kiürült plé festékesvödörben ráztam össze és kitöltöttem az italt egy festékes pohárba. Csípős, savas és enyhén sós-savanykás ízt kaptam. Gyorsan elkészíthető, egyszerű, otthoni alapanyagokból. Festéshez egy remek bakelit társaságában ajánlom.



Akik elszöknének egy mediterrán vidékre a télből:

8.     „Close encounter” – Farkas Balázs ananászos koktélja

Hozzávalók:

4 cl Mrs Millicent

2 cl zöld ananászos cordial

top with fanta citrom- bodza

Pohár: fehérboros pohár                         

Díszítés: Friss bazsalikom, friss málna

Elkészítés: A boros poharat feltöltjük jéggel, az első kettő összetevőt kimérjük és beleöntjük, felhúzzuk a fantával, majd finoman megkeverjük.

Zöld ananászos cordial:

256 g cukor

egy egész ananász meghámozva és feldarabolva

5- 6 szár friss bazsalikomnak a levelei

65 g víz

egy fél mokkáskanál só

2 mokkáskanál citromsav

2 mokkáskanál borkősav

Elkészítés: Az összes összetevőt házi turmixgépben, vagy botmixerrel alaposan összekeverjük, majd szűrőn keresztül átszűrjük, üvegbe töltjük. Hűtőben 5 napig tárolhatjuk.

 

+ 1

Egy pohárnyi Olaszország:

„Millirosemary” – Szilágyi Ágnes különdíjas koktélja

Összetevők:

3 cl Mrs Millicent gin (3/4 felespohárnyi)

3 cl Galliano (3/4 felespohárnyi)

3 cl Monin málnapüré (3/4 felespohárnyi)

2 cl limelé (fél felespohárnyi)

Rozmaring

Elkészítés: A hozzávalókat felespohárral kimérjük, jéggel összemixeljük és pohárba töltjük. Az italunkat rozmaringgal díszítjük.


Forrás: Just Creative

Fotó: MrsMillicent/Talabér Géza, Neményi Márton

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alpha Led Oxy Spa kezelésen jártam

Az elmúlt év második felére nem vagyok büszke - már abból a szempontból, hogy kicsit elhanyagoltam a sportolást, és az egészséges étkezésre sem mindig tudtam odafigyelni. Ennek pedig - mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva - meg is lett az eredménye, ami pluszkilók formájában (sajnos) mérhető, és minden egyes mérlegre állás során sírásközeli állapotba juttat. Az ünnepek sem segítettek a kilók elleni harcban... miért is segítettek volna, amikor az ember lánya ilyenkor kettesével veszi el a tálcáról a bejgliszeleteket, és a menü többi részét is csak ritkán válogatja zöldségekből, gyümölcsökből, sovány húsokból... Aztán nálunk jött egy remekül sikerült wellnesselés január első hetében, talán mondanom sem kell, hogy az evést ott is menetrendszerűen folytattuk (jobbnál jobb kajákból). Ennek következtében január második hetében jutottam el addig, hogy elég volt, ezt nem csinálom, nem csinálhatom tovább. Azt is tudtam, hogy nem vagyok elég türelmes ahhoz, hogy most csak az étrendbeli v

Kipróbáltam a Veet Sensitive Precision elektromos trimmelőt

Először megmutatom a sajtóanyagot, aztán írok a tapasztalataimról! :) "Mert ez jár nekem" A  Hollywodi  filmekben és az újságok  címlapjain  minden  nő gyönyörű. Mindig  tökéletes az alakjuk,  frissen  fodrászolt  a  hajuk,  gyönyörű  a  sminkjük, és  persze  egyetlen felesleges szőrszál sincs  rajtuk.  Valljuk  be, bármilyen  korúak  is  legyünk,  mi  nők  nagyon  sokszor  a  médiában látott szépségideálokhoz hasonlítjuk magunkat. Folyamatosan arra vágyunk, hogy nekünk is hozzájuk hasonlóan  tökéletes  alakunk,  frizuránk és  bőrünk  legyen.  S  miután  ez  legtöbbünk  számára elérhetetlen álom,  ez  egyenes út  az örök  boldogtalansághoz. Ezért  hát  legtöbben,  hogy  kihozzuk magunkból  a  maximumot,  folyamatos  harcot  vívunk  az  idővel,  a kilókkal és  az életünket megnehezítő szőrszálakkal. Mert szőrteleníteni kell. Ez a mai kor lányának alap tézis, főleg, ha az olyan  kényesebb  területekről  van  szó,  mint  az  arcunk,  szemöldökünk,  vagy  az  intim  területek

Festményen elevenednek meg az utazási emlékek

Szeptember 27-e a turizmus világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a turizmus társadalmi, kulturális és gazdasági értékeire. Ez a nap kicsit emlékeztet bennünket is arra, milyen szép tájakat barangoltunk be az év eddig eltelt időszakában vagy akár az életünk során. Igaz a mondás, hogy az emlékeinket senki nem veheti el tőlünk, azokból táplálkozhatunk sötétebb napokon, nehezebb periódusokban is. Az emlékezésben segítségünkre vannak a fényképeink, de akár festmény formájában is csodálhatjuk saját, megélt élményeinket.   Egy otthon kialakításakor, egy friss építkezés vagy felújítás során általában utolsó mozzanatként szerezzük be azokat a kisebb-nagyobb berendezési tárgyakat, amelyek aztán majd hosszú évekig biztosítják számunkra azt az atmoszférát, amiben kellemesen, komfortosan érezzük magunkat.  „Inkább visszatérő, sem mint új trendként említeném, hogy újra megnőtt a festmények iránti igény a lakberendezés terén. Az emberek szeretik a falaikat készen megvásárolható vagy e