2017. április 12., szerda

Fényből készít cipőt az adidas

Az adidas futurisztikus műhelyében, a Futurecraft berkein belül mérnökök és tervezők sora dolgozik azon, hogy a képzeletből valóságot kovácsoljon. Ennek legújabb eredménye a Digitális Fény Szintézis elnevezésű eljárás, melynek lényege, hogy fényt és oxigént transzformálnak szilárd anyaggá. Így készül az adidas legújabb modellje, a Futurecraft 4D.

Az adidas Futurecraft műhely célja, hogy új technológiák és innovatív design alkalmazásával, valamint példátlan együttműködések segítségével a legmagasabb minőségű sport termékeket hozza létre, melyek a következő szintre emelik a sportoló teljesítményét. Ennek legfrissebb példája a Digitális Fény Szintézissel készülő Futurecraft 4D elnevezésű modell, az első sportcipő mely ezzel a technológiával készül, fény és oxigén felhasználásával – a talpszerkezet tervezésekor az elmúlt 17 évben különböző futások során mért adatokat elemeztek az adidas mérnökei, egy innovatív digitális folyamat alkalmazás&aacute ;val, melynek köszönhetően szükségtelenné vált a prototípusok és minták készítése. Az új technológia az adidas számára szintlépést jelent mind gyártásban, mind minőségben,  ezzel új dimenzióba léptetve a sportipart. 2018 végére több mint 100.000 pár cipőt terveznek piacra dobni, melyek már ezzel a technológiával fognak készülni.

A Digitális Fény Szintézis egy, a Carbon nevű Szilícium-völgyi technológiai vállalat által fejlesztett módszer, mely digitális fényvetítést, oxigén-áteresztő optikát és programozható folyékony gyantát alkalmaz nagy teljesítményű, polimer termékek létrehozásához. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az adidas egyetlen komponens használatával a teljes talp esetében kielégítse a sportolók mozgásra, csillapításra, stabilitásra és kényelemre vonatkozó minden igényét. Ezzel a módszerrel az anyag nem csupán remekül formázható – így pedig az adidas designerei teljesen szabadon engedhetik képzeletüket egy-egy termék megtervez ésénél – de ennél is fontosabb, hogy nélkülözi a többi additív gyártási folyamat hiányosságait (pl. 3D nyomtatás). Azaz a Digitális Fény Szintézis esetében a gyártási sebesség gyors, a felületi minőség kiváló és nincsenek szín és anyag felhasználási korlátozások.

„A Digitális Fény Szintézissel a gyártás és a design új korszakba lépett az adidasnál. Egy korszakba, ahol a sportolók igényeit egy minden eddiginél magasabb szinten tudjuk majd kielégíteni.” – mondta el Végső Péter, az adidas brand marketing menedzsere.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése