2017. március 15., szerda

Bemutatkozik a legújabb Grand Seiko óramodell

Újabban nagy órarajongó lettem. Nem azt mondom, hogy eddig elfordítottam a fejem, ha szembe jött egy-egy csodaszép óramodell, de nem különösebben hoztak lázba, és nem is viseltem ilyen kiegészítőt. Nemrég viszont két szép órát is vettem magamnak - de azért egyik sem testesíti meg annyira a modern luxust, mint a Grand Seiko legújabb modellje, amit a következő sajtóanyag mutat be Nektek részletesen. 


Grand Seiko Spring Drive 8 Days

Az 1960-as megalkotása óta minden Grand Seiko modell demonstrálja az elkötelezettséget a legfinomabb részletekre kiterjedő órakészítés iránt. Az olyan tulajdonságok, mint a precizitás, pontosság, kényelem és minőség alapértékek a Grand Seiko számára és azok is maradnak. Mindez azonban nem lehet ellensége a kreativitásnak, így a Seiko büszkén mutatja be legújabb modelljét…

Ragyogó hó, 192 órás járástartalékkal
A Micro Artist Studio a Seiko gyártóhelyein – Shiojiriban és Naganóban – eddig is ismert volt lenyűgöző alkotásairól. A legújabb, nyolcnapos járástartalékkal rendelkező Spring Drive szerkezetű alkotásuk magyarországi bemutatkozása így hozzájárul a Grand Seiko töretlenül növekvő nemzetközi hírnevéhez.
A számlap kialakításánál szerepet játszott az órastúdió környezete, hiszen a gyémántporral borított számlap csillogása olyan rendkívüli szépségű, akár a tiszta hegyi levegő reggeli fényében ragyogó hó. 
A Grand Seiko stílus egyik kultuszteremtő jellemzője az öt síkban vágott óra- és percmutató, melyek minden korábbi modellnél hosszabb kialakítást kaptak. A tok platinából készült, melyet a Seiko speciális Zaratsu technikájával políroztak tükörfényesre. A különleges anyagok használata és a kidolgozás magas minősége – az órastúdió ismérveként – egytől-egyig visszaköszön a mesteri időmérőben.
Az óra hátlapja zafírüveg, így tisztán látható az egy darabból készült híd, a kövek és a járástartalék-kijelző finom kidolgozása. Az osztatlan híd biztosítja valamennyi kerék pontos pozícióját a kerékrendszerben és növeli a rugóházak erőátvitelének hatékonyságát. Ezekből a rugóházakból három darabot integráltak a Spring Drive kaliber óraszerkezetébe, hogy lehetővé tegyék a hosszabb, nyolcnapos járástartalékot (a nyolcnapos járástartalékot a három külön rugóházba integrált főrugó biztosítja). A híd szilárdsága emellett megakadályozza a deformálódást lökések és rázkódások esetén.
A híd formájának kialakításakor az órastúdió munkatársait saját környezetük ihlette. A szerkezet a Fuji hegy körvonalához hasonlatos, a gondosan polírozott kövek és a kékített csavarok pedig Suwa város fényeire emlékeztetnek, amelyre az óramesterek esténként kitekinthetnek. Így, ha a tulajdonos a csuklójára pillant, nem csak az időt olvashatja le, hanem minden alkalommal a japán esztétika és szépségideál egy kézzelfogható remekművében gyönyörködhet. 


A „Grand Seiko stílus”
Taro Tanaka tervező teremtette meg az egyedi Grand Seiko stílust, amelynek eredete az 1967-ben bemutatott 44GS-ig nyúlik vissza. Több sima és tükröző felület alkalmazása jellemzi az iskolát, amit a művész ezzel a hasonlattal jellemez: „Az óraüveg kerete olyan, akár egy képkeret. Ha a keret jó, a számlap is jól néz ki.”
Tanaka hosszasan csiszolta az ívelt oldalvonal és a negatív döntés formajegyeinek technikáját, amely részét képezi a Grand Seiko dizájnnyelvének. Az óratokot és a szíjtartó füleket ívelt vonal kapcsolja egymáshoz. A fülek felső része mindazonáltal torzításmentes és tükörsima felületet nyújt, amely a 12 óra pozíciótól a 6 óra pozícióig terjed. Ezt kiegészítve a Seiko a negatív dőlést alkalmazta, ahol is az oldalfelületek befelé, az óratok hátoldala felé döntöttek, így a tok vékonyabb hatást kelt.
„Az oldalfelületek döntése lehetővé teszi, hogy az óra a magassága ellenére kecsesebb legyen, és a tok vonalvezetését is esztétikusabbá varázsolja. Ráadásul az óra kényelmesebben fekszik fel a csuklóra, és az üzletben kiállítva is feltűnőbb.” – mondja a mester.
A gazdagon metszett indexek és mutatók csak gyémántvágással hozhatók létre. A sima és tükröződő felületek is, amelyek kiemelik az utánozhatatlan stílust, speciális technikát kívánnak meg. Tanaka úr előtt a Grand Seiko óra egészen különleges ragyogása lebegett, amely csak Zaratsu-polírozással érhető el. Kizárólag ez a technológia teszi ugyanis lehetővé a széles felületek egyenletes polírozását, és utánozhatatlanul fénylő, torzításmentesen tükröző felületet garantál.

A mester így foglalja össze a Grand Seiko egyedi világát: „Olyan a tervezése, hogy a felhasználók érzik az óra kimagasló teljesítményét, megfelel a japán esztétikai hagyományoknak, így olyan szerkezetek jönnek létre, amelyeket mindig nagy becsben fognak tartani.”


A „Grand Seiko stílus” 10 ismertetőjegye
1. Egyszerűsített szimbólum a tizenkét órás pozícióhoz, amely kétszer olyan széles, mint a többi jelzés
2. Öt síkban vágott indexek
3. Tükörfényesre polírozott ráma
4. Kétdimenziós, ívelt felületek
5. Félig süllyesztett korona
6. Lapos számlap
7. Gazdagon metszett mutatók
8. Ívelt oldalvonalak
9. Befelé ívelő felületek a rámán és az óratok oldalán (negatív döntés)
10. Az üveg ívelt, ha szerves üvegből készült, és lapos, ha szervetlen üvegből készült

Az egyedülálló Spring Drive szerkezet
1977-ben egy fiatal SEIKO mérnöknek Suwaban, a magas hegyek között, volt egy álma. Egy folyamatos időmérő megalkotását tűzte ki célul, amelynek nagyobb a pontossága és a megbízhatósága, mint bármely más mechanikus órának. A cégnek a megvalósításhoz, a legmagasabb szinten képzett órásszakemberek tudását és tapasztalatait kellett felhasználnia. Közel 30 év alatt több mint 600 szerkezet készült még az álom megvalósult. A csendes forradalom elkezdődött.
Az óramű rendkívüli egyedülállóságát egyrészt az adja, hogy miközben egy klasszikus mechanikus óra szinte minden jellemzőjével bír, nincs szüksége billegőre, amely működésének természetéből adódóan a hagyományos mechanikus órákat érzékennyé teszi a pontatlanságra és a meghibásodásra.
Zsenialitása abban áll, hogy a mozgatószerkezetben minden mozgás egy irányban történik, így a pontosságot befolyásoló súrlódás, mint olyan, elhanyagolható – a Spring Drive naponta mindösszesen +/-0,5 másodpercet késhet. Szintén az egyirányú mozgás teszi lehetővé, hogy a mutatók a világon egyedülállóan, az idő valódi természetét tükröző siklómozgással mozognak.
Miközben a főrugós energiaellátás, a fogaskerék-mechanizmus, az energiatároló rendszer és a „varázs emelőkar” a mechanikus órák klasszikus alkatrészei, a Spring Drive órák alkatrészeinek 80%-a megtalálható a mechanikus órákban. A szerkezetben történő egyirányú körkörös mozgás megvalósítása közel három évtizedet vett igénybe. Ezért olyan egyedülálló és különleges ez a szerkezet.

SBGD001 - Technikai paraméterek
Szerkezeti tulajdonságok:
9R01 Spring Drive
Kézi felhúzás
8 nap (192 óra) járástartalék
Pontosság: +/- 0,5 másodperc naponta (+/- 10 másodperc havonta)
Járástartalék kijelző
Kövek száma: 56 kő
Alkatrészek száma: 307
Átmérő: 37,0mm, Vastagság: 7,1mm
Tulajdonságok:
Platina 950 tok
Kettős ívelésű, tükröződésmentes zafírüveg
Menetzáras, átlátszó hátlap
Vízállóság: 10 bar
Mágneses ellenállás: 4,800 A/m
Tokátmérő: 43,0mm, Vastagság: 13,2mm
Krokodilbőr szíj, háromrészes zárral és biztonsági nyomógombbal
Ára: 18 600 000 Ft.-

További információk:
www.seikoboutique.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése