Ugrás a fő tartalomra

Könnyed, elegáns finomsággal készül Havas Dóra a Gönci Barack Vigasságra

A gönci barack érintetlen íz, érték és lehetőség a munkahelyteremtésre
Havas Dóra a Gönci Barack Vigasság nagykövete

Felejthetetlen élmények és maradandó gasztronómiai kaland a látogatónak, kiváló lehetőség a helyieknek a boldogulásra és, hogy megmutassák a térség lenyűgöző turisztikai értékeit, a hamisítatlan helyi ízeket, a tiszta, érintetlen vidéki értékeket – ez a Gönci Barack Vigasság, amelyet július 1-2-án rendeznek a festői szépségű Boldogkőváralján. Az idén pedig nagykövetet is választott az esemény: Havas Dóra, gasztroblogger és műsorvezető lesz a barackos hétvége háziasszonya.
Az Abaúj térség életében kiemelkedő fontossággal bír a Vigasság, amely nem csak a kiváló természeti és földrajzi adottságok miatt jelentős esemény, de turisztikailag, gasztronómiailag és gazdaságilag is a „térképre helyezi” környéket. 
Az eredetvédett gönci barack a vidék jellegzetes gyümölcse, amely sehol máshol nem található meg, mint a rendezvény központi témája, mára egyfajta védjegye és hírvivője a térségnek. Az abból készült nemes ital, a gönci barackpálinka, mint hungarikum, világszerte vitathatatlan értéket és minőséget képvisel. A hatodik Vigasság egyik fő attrakciója az utánozhatatlan pálinka: tizenhatféle Bestillo pálinkát ízlelhetnek meg a látogatók a gönci barack mellett tiszta, fajtaválogatott nemes és vadgyümölcsökből, aszútörkölyből, birsből, vadgyümölcsökből és málnából készült pálinkákat is.
Az inni vágyó ínyencek mellett a haspókok is megtalálják a számításukat, hiszen a nemes italok mellé valódi gönci barack felhasználásából nyert ízorgiával várják a nagyérdeműt: a baracklekvártól kezdve az évszázados recept alapján készülő barackos gombócon át egészen a barackszörp különlegességekig lesz Boldogkőváralján minden, ami szemnek, szájnak és persze ízlelőbimbónak ingere!

"Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen komoly hagyománnyal rendelkező esemény háziasszonya lehetek. A Gönci Barack Vigasság végre egy olyan fesztivál a sok rendezvény között, melynek valóban témája, tartalma van, ami régi időkre nyúlik vissza. Van minek hírét vinni, ugyanis a gönci kajszibarackot és az ebből készült finom pálinkát hungarikummá avatták. Ez egy történelmi, kulturális jelentőségű családi vigasság, ami kitűnően elindítja az idei fesztiválszezont július első hétvégéjén. A sajtóesemény vendégeinek egy olyan desszertet készítettem el, melyben uralkodik a rendezvény fő témája, a barack selymes íze. Szerettem volna egy kicsit elszakadni a hagyományos baracklekváros palacsinta vagy túrógombóc világából és egy izgalmas édességgel előrukkolni, így végül egy pavlovát készítettem, ami egy könnyed, nyárias finomság. Erre egy kamillás joghurthabot kevertem be, majd a tetejére karamellizált gönci barackkompót került. Utóbbit, ami megkoronázása a habcsóknak egy serpenyőben megfürdettem egy kis barackpálinkában, ami még inkább előhozta a barack zamatos ízvilágát. Az egészet megbolondítottam még egy kis helyi mézzel, ami szintén az Abaúj  térség kincse és el is készült a könnyű finomság. Ehhez hasonló barackos specialitásokat kóstolhat majd mindenki, aki ellátogat a VI. Gönci Barack Vigasságra július 1-2. között" - csalogatja a barack szerelmeseit Havas Dóra, az ízletes gasztrofesztivál háziasszonya Boldogkőváraljára.

A Bestillo-kertben a TOP éttermek kínálatát élvezhetik a gourmand-ok: a mára legendává lett Anyukám mondta különlegességeit, a Sárga Borház grillételeit vagy az Aranygombos messze földön híres finomságait. A helyi vendégházak, éttermek, pincék tulajdonosai, az őstermelők számára nem csak büszkeség, hogy a hatodik Gönci Barack Vigasság alkalmával megmutathatják a látogatóknak a környék lenyűgöző adottságait, de kiváló lehetőség is a térség gazdasága, kereskedelme és turizmusa szempontjából. 
Czakó Mónika, a Vigasság főszervezője szerint jó példával szeretnének előjárni és utat mutatni a környéken élőknek. „A rendezvény közvetve és közvetlenül is óriási lehetőség a helyiek életében. Magán a rendezvényen nagyjából 50-60 ember dolgozik, de a Vigasság alkalmával az itt élő őstermelők, az árusok, kiskereskedők, kézművesek meg tudják mutatni és egyben értékesíteni a saját portékáikat. A gönci barackot közel 350 hektáron termesztjük. A gyümölcs, amely kizárólag ezen a vidéken terem meg, sehol máshol a világon, rengeteg embernek ad munkát és így megélhetést is: minden 3. embernek van legalább 30 gyümölcsfája. A gönci barack feldolgozásával az itt élő családok olyan plusz bevételre tesznek szert, amiből fejleszteni, előrehaladni tudnak. Amellett, hogy a Vigasságra látogatóknak szeretnénk egy felejthetetlen élményt nyújtani és megmutatni a környék csodáit, az érintetlen hagyományt és kiemelkedő gasztronómiai értékeinket, a helybelieknek is szeretnénk egyfajta utat kijelölni: a gönci barack a mi kincsünk, lehetőség a boldogulásra. Itt helyben kell kiaknázni azt: a gyümölcs feldolgozására vállalkozást indítani, megélhetést biztosítani és munkahelyeket teremteni. Azt gondolom, hogy a mi 13 éves történetünk jó példa erre!”

Részletes program, szálláslehetőség, további információ: www.goncibarack.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alpha Led Oxy Spa kezelésen jártam

Az elmúlt év második felére nem vagyok büszke - már abból a szempontból, hogy kicsit elhanyagoltam a sportolást, és az egészséges étkezésre sem mindig tudtam odafigyelni. Ennek pedig - mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva - meg is lett az eredménye, ami pluszkilók formájában (sajnos) mérhető, és minden egyes mérlegre állás során sírásközeli állapotba juttat. Az ünnepek sem segítettek a kilók elleni harcban... miért is segítettek volna, amikor az ember lánya ilyenkor kettesével veszi el a tálcáról a bejgliszeleteket, és a menü többi részét is csak ritkán válogatja zöldségekből, gyümölcsökből, sovány húsokból... Aztán nálunk jött egy remekül sikerült wellnesselés január első hetében, talán mondanom sem kell, hogy az evést ott is menetrendszerűen folytattuk (jobbnál jobb kajákból). Ennek következtében január második hetében jutottam el addig, hogy elég volt, ezt nem csinálom, nem csinálhatom tovább. Azt is tudtam, hogy nem vagyok elég türelmes ahhoz, hogy most csak az étrendbeli v...

Kipróbáltam a Veet Sensitive Precision elektromos trimmelőt

Először megmutatom a sajtóanyagot, aztán írok a tapasztalataimról! :) "Mert ez jár nekem" A  Hollywodi  filmekben és az újságok  címlapjain  minden  nő gyönyörű. Mindig  tökéletes az alakjuk,  frissen  fodrászolt  a  hajuk,  gyönyörű  a  sminkjük, és  persze  egyetlen felesleges szőrszál sincs  rajtuk.  Valljuk  be, bármilyen  korúak  is  legyünk,  mi  nők  nagyon  sokszor  a  médiában látott szépségideálokhoz hasonlítjuk magunkat. Folyamatosan arra vágyunk, hogy nekünk is hozzájuk hasonlóan  tökéletes  alakunk,  frizuránk és  bőrünk  legyen.  S  miután  ez  legtöbbünk  számára elérhetetlen álom,  ez  egyenes út  az örök  boldogtalansághoz. Ezért  hát  legtöbben,  hogy  kihozzuk magunkból  a  maximumot,  folyamatos  harcot  vívunk  ...

Festményen elevenednek meg az utazási emlékek

Szeptember 27-e a turizmus világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a turizmus társadalmi, kulturális és gazdasági értékeire. Ez a nap kicsit emlékeztet bennünket is arra, milyen szép tájakat barangoltunk be az év eddig eltelt időszakában vagy akár az életünk során. Igaz a mondás, hogy az emlékeinket senki nem veheti el tőlünk, azokból táplálkozhatunk sötétebb napokon, nehezebb periódusokban is. Az emlékezésben segítségünkre vannak a fényképeink, de akár festmény formájában is csodálhatjuk saját, megélt élményeinket.   Egy otthon kialakításakor, egy friss építkezés vagy felújítás során általában utolsó mozzanatként szerezzük be azokat a kisebb-nagyobb berendezési tárgyakat, amelyek aztán majd hosszú évekig biztosítják számunkra azt az atmoszférát, amiben kellemesen, komfortosan érezzük magunkat.  „Inkább visszatérő, sem mint új trendként említeném, hogy újra megnőtt a festmények iránti igény a lakberendezés terén. Az emberek szeretik a falaikat készen megvásá...