2018. április 16., hétfő

A reggeli kávé nem élénkít

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálam minden reggel az az első, hogy kibotorkálok a konyhába, és megiszom az első kávémat. Persze, tudom, nem éhgyomorra kéne, de addig a szemem is alig bírom kinyitni, míg meg nem érzem az ismerős tejeskávém illatát és ízét :) addig nincs jó reggelt puszi se a páromnak, se a kutyusunknak. :) :) 

De egyik nap kaptam egy olyan sajtóanyagot, mely szerint nem feltétlenül igaz, hogy a reggeli kávé élénkít - sőt, hatástalan az ébredés után elfogyasztott fekete. Hm, hát ezt sem tudtam. De most elárulom nektek is, mikor érdemes inni az első kávét, hogy tényleg legyen hatása. Íme, a sajtóanyag: 


Kamu, hogy a reggeli kávé élénkít

A kávéfogyasztás alapvetően hatástalan ébredés után, mert az éberséget az emberi testben a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon biztosítja. Kiderült az is, hogy mikor a legoptimálisabb először kávét inni a nap folyamán.

Az emberek többsége abban a hitben él, hogy a reggeli kávé felpörget, pedig ennek a fele sem igaz. Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája elmondta: ébredés után teljesen fölösleges kávéval kezdeni, mert az éberségért a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon felel.

„Miután felkeltünk, a kortizol elkezd termelődni a testünkben. Ha ezzel egy időben fogyasztunk kávét, akkor bár kárt nem okoz, tolerancia alakulhat ki, tehát a szervezet megszokja az italt és nem vált ki hatást” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a kortizoltermelés reggel 8 és 9 óra között a legaktívabb a szervezetben. 

Megjegyezte, akiknél a kortizolszint alultermelődik, esetenként fáradtabbnak, bágyadtabban érezhetik magukat, ez ugyanakkor nincs összefüggésben a kávéfogyasztással és nem is segít rajta.

Hegedüs László arról is beszélt, éjszaka a gyomor pH-értéke semlegessé válik, a kávéban lévő csersav ezért az érzékenyebbek számára gondokat okozhat, ha rögtön ébredés után fogyasztjuk.

Arra a kérdésre, mikor a legoptimálisabb először kávét inni a nap folyamán, A Paksi Kávé szakértője Steve L. Miller agykutató tanulmányát idézte, amelyben megállapította, hogy 9 óra 30 perc és 11 óra 30 perc, valamint 13 óra 30 perc és 17 óra között lehet a leghasznosabb a kávéfogyasztás.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése