Sokan tudjátok rólam, hogy imádom a kávét. Ez valahogy a családban marad nálunk, mert Anyukám és anno még a Nagyi konyhájában is ott volt az a bizonyos kis kotyogós, és emlékszem, mindketten tisztán itták reggelente, cukor nélkül... ha siettek, akkor hidegen. Anyukám ma már egy kis tejjel issza, és végre sikerült rávennem, hogy egyen is mellé pár falatot, mert így egészségesebb.
Nálam egyébként a kávézás úgy 14-15 éves korom óta tartó dolog, gimis kényszerhelyzetből ("fenn kell maradni tanulni") lett szerelem. Próbálkoztam többféle kávéfőzővel, kávéfajtával, több-kevesebb tej (növényi tejekkel is kísérleteztem, még nem adtam fel :)) hozzáadásával, Tesómra viszont még nálam is nagyobb hatással lehetett a gyerekkorunk, vagy csak annál is jobban érdekli a kávé, mint engem, mert ő barista végzettséget is szerzett... :)
Egy szó, mint száz: a téma iránti érzékenység és a fent leírtak miatt hadd osszak meg most veletek egy sajtóanyagot, ami Reviczky Gábor legújabb kávés kalandjáról szól. Szerintem tök szórakoztató és informatív is, szóval jó olvasgatást hozzá! ;)
Okleveles kávékóstoló-mester lett Reviczky Gábor
Izgalmas kávékóstoló kurzuson
vehetett részt a minőségi kávézás magyar nagykövete, Reviczky Gábor, akit
családja is elkísért a hangulatos „Cupping session”-re. A hétvégi kurzus végén
egy oklevelet is átvehetett a Warda Coffee csapatától, ami bizonyítja, hogy
kiváló kávémester lett.
„Fantasztikus élmény volt részt venni ezen a
különleges atmoszférájú kávé-tanfolyamon, hiszen már a környezetnek is volt egy
speciális hangulata. Az ízléses helységben ott sorakoztak az elegáns kávé
gépek, melyek önmagukban is nagy hatással voltak ránk. Először az volt a
feladatunk, hogy a darált kávékat kellett szárazon megillatolnunk, majd
megízlelnünk és ezt követően leforrázva is megnézni, hogy egyeznek-e az
illat-és ízjegyek, amiket éreztünk. Többnyire az illatok alapján már sikerült
megtippelnünk, hogy melyik darált kávé, melyik leforrázott kávéhoz tartozik,
sikerült jól elsajátítanunk a kávékóstolás technikáját, amit a végén egy-egy
oklevéllel is jutalmaztak a szakértők. Nagyon jól éreztem magam, igazán
zamatos, gyümölcsös kávékat ízlelhettem, a családomra is nagy hatással volt ez
a különleges nap” – mesélt élményeiről Reviczky Gábor.
„Boldog vagyok, hogy létrejöhetett ez a hasznos
tanfolyam jellegű esemény a Warda Coffee jóvoltából, melyen Nagy-Bertók Anita
oktató és WCE érzékszervi bíró segítségével egy bevezető tréningen
vehettek részt vendégeink a pörkölőben. Megtanították nekik elméletben és
gyakorlatban is, hogy milyen különleges illat-és ízjegyekre érdemes
odafigyelni, ahhoz, hogy felismerjék, milyen kávébabból készült a feketéjük,
mik azok a sarkalatos, különleges tulajdonságok, amikre koncentrálva egyszerűen
meg tudják különböztetni egymástól a kávéfajtákat. A kóstolás során először az
illat, majd az íz, selymesség, intenzitás, gyümölcsösség adtak egyre több
támpontot vendégeinknek. A családias kurzus végére mindenki profi
kávészakértővé vált” – mondta büszkén Eitzenberger Balázs, a Berger&Co.
társtulajdonosa.
Reviczky Gábor legközelebb egy barista képzésre
látogat majd el, ahol gyakorlatban is elsajátítja a kávékészítés fázisait,
fortélyait, a tömörítésen át, a kiváló tejhab elkészítéséig.
Forrás: Just Creative
Megjegyzések
Megjegyzés küldése