2018. január 25., csütörtök

Portói kalandok

Nem hiszek a véletlenekben. Abban sem, hogy októberben, pont a szülinapomon támadt az az ötletem, hogy el kellene utazni valahová (jó, alapból imádok utazni, szóval ez eddig nem meglepő). Amivel viszont a páromat és magamat is megleptem, az az volt, hogy tök spontán Portóra esett a választásom - méghozzá olyan időszakban, január vége felé, amikor a nyári dömpinghez képest alig lézeng ott pár turista.

Úti célunkról elsőre persze elsőre a portói bor ugrott be :) aztán eszembe jutott még pár lényeges dolog. Az, hogy Portugália egyik legnagyobb városa, és hogy picit hasonlít Budapestre: a Duoro folyó szeli ketté. Kis hajókkal lehet a folyón közlekedni, egyik partról a másikra pedig több hídon is át lehet jutni - ezek közül a leghíresebb a Dom Luis I híd, amiről talán te is láttál már képeket vagy videókat. Felső szintjén gyalogos- és metró forgalom halad, alsó szintjén pedig kocsival juthatunk át, vagy átsétálhatunk egyik partról a másikra.

Így néz ki nappal:

És ilyen este:

Amit nem tudtam, csak később jó pár cikk elolvasása közben derült ki számomra: Porto több szempontból is érdekes, izgalmas város - ahogy valaki találóan írja: trendi hely, igazi hipster hotspot.


Rengeteg látnivaló és programlehetőség van. Egy dolgot nem érdemes csinálni: fogyókúrázni :D ha kihagyod a helyi ételeket, csak azért, hogy holnap is tökéletesen álljon rajtad a naci, akkor tényleg sok mindenről maradsz le. Szerintem.

A Nata nevű édességgel az első reggelinél találkoztunk. Ez egy pudingos krémmel töltött kosárka, így néz ki - a kép előterében, a sajtszeletek mellett láthatsz belőle kettőt. :)


A bacalhaut (tőkehal), és a Francesinhas nevű húsos finomságot is nagyon ajánlom, bár tényleg brutális adagokat hoznak ki.


Emellett persze látni kell a helyi nevezetességeket, azok közül is a Sao Bento pályaudvart, a Székesegyházat (Sé), és számomra kihagyhatatlan élményt jelentett a belvárosi utcácskán való lófrálás, mert a hangulatot te is így fogod tudni leginkább érezni, magadba szívni és emlékeidbe vésni :)


A kis macskaköves utcák, a graffitis falak, a régi épületek aljában megbúvó kis éttermek, a hirtelen "a semmiből" kibukkanó látványosságok... mind-mind olyan élmény lesz, amitől azt érzed majd: Portót látni kell!


Egy fotó a Székesegyházról, amit a híres-neves Torre dos Clerigosból (Klérikusok tornyából) készítettem. 


Ha gyalogosan fedezed fel a várost, arra készülj fel, hogy némiképp megerőltető élmény lesz: lépcsősorokon fel-le, kanyargós utcácskákon keresztül vezet majd az utad egyik látnivalótól a másikig. Vagy épp csak az orrod után - mert Portóban eltévedni is csodálatos. :)


Porto, a divatváros
Imádod a divatot? Akkor ebből a szempontból is a legjobb úti célt választottad, ugyanis amit az észak-portugáliai nagyvárosban nem találsz meg, az szinte nem is létezik :) jó, ez így nyilván túlzás, de egyrészt jelen vannak az elérhetőbb márkák, amiket mi is ismerünk (Bershka, Parfois, Stradivarius, stb.), másrészt a luxusmárkák is képviseltetik magukat. Hogy hol? A híres-neves sétálóutcán, a Rua de Santa Catarinán, ahol a Via Catarina nevű üzletházban további prémium kategóriás üzletekre bukkanhatsz. El sem téveszted majd a rózsaszín bejáratot! ;)


Szerintem Portóban is érdemes figyelni a leárazásokat (Saldos - majd' minden üzlet kirakatában látni lehet ilyenkor a kiírást), így olcsón lehet szuper minőségű cipőket, táskákat, fehérneműket vásárolni. Na meg vicces parfümökre is le lehet csapni. ;)


Utóbbiakat tényleg kiváló árakon lehet megkaparintani: csodás csipkebugyikat láttam már 1-2 euróért, szépséges melltartókat 5 euróért. Bánom is, hogy ezekbe a belvárosi butikokba már nem mentünk vissza...


Amire még érdemes lehet lecsapni, azok a textil holmik (felsők, irtó cuki pizsamák, szövettáskák, stb.), csizmák, na és persze a helyi hiperfontos exportcikk, a parafa, amiből többek közt táskákat is készítenek.

Nekem egy ilyen abszolút nem menne a cuccaimhoz, így nem vettem, de megtapintottam a Bolhao piacon egy ilyen tatyit és hát nagyon kellemes meglepetés - ha lett volna még időnk visszamenni, lehet, hogy mégis elcsábultam volna egyre. ;-)))


Maga a Bolhao piac (a nevét a bolhapiacról azonnal megjegyeztük :)) is abszolút megér egy látogatást, még akkor is, ha nem veszel semmit. Mi is így indultunk neki, aztán itt szereztük be az összes szuvenírt - nem drágán: még az értékesebb holmikért is csak pár eurót fizettünk.


Nem luxus
Ha most azt gondolod, hogy a január 20-tól 23-ig tartó "hosszú hétvégénk" százezrekbe került, tévedsz :) repülőjegyet két főnek oda-vissza már 20 ezer forintért tudsz foglalni, mondjuk ezt ki kell fogni a Wizz Airnél. A reptérről a városba metróval és busszal lehet bejutni, személyenként kb másfél euróért (valljuk be, ez sokkal olcsóbb, mint pl. Budapesten).

Ami pedig a szállásokat illeti, nekünk sikerült a város egyik legjobb ár-érték arányú villájában megszállni: az Allegra 508-ban 3 éjszakára 60 ezer forint körüli összegbe kerül ez a lakosztály (saját fürdőszobával, jól felszerelt kis konyhával). Olcsóbb szállások két főre egyébként feleennyiért is elérhetőek.


Ami pedig a költőpénzt illeti, szerintem Porto olcsóbb, mint Budapest (egy éttermi vacsi két főre egy üveg helyi borral 40 euróba került, egy ebéd két főre egy üveg isteni Sangriával ugyanennyibe jött ki), szóval ha ésszel gazdálkodsz, még kevesebbet költhetsz, mintha itthon maradtál volna. :)

Extra tipp:
A belvárosból mindenképp buszozz ki az óceánhoz, egy-két euróért több busszal is kijuthatsz Foz do Duoróba. A piacot mindenképp nézd meg, nagyon hangulatos! A sziklás part, a világítótorony és a pálmafás sétány - na meg a nagy séta után az ebéd a Capoeira étteremben - számunkra még kissé borús időben is felejthetetlen élményeket jelentettek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése